ساپورت گذاری در پرینتر سه بعدی FDM
1- ساپورت در پرینت سه بعدی چیست؟
2- چه موقع ساپورت گذاری نیاز است؟
3- ساپورتها چه تاثیری بر میزان کیفیت قطعتان میگذارند؟
حتما میدانید قطعات پرینت شده به صورت لایه به لایه شکل میگیرند و همیشه لازم است لایه ای قبل از لایه جدید قرار گرفته باشد. هر زمان که لایه قبلی قادر به نگه داشتن لایه بعدی نباشد، نیازمند به استفاده از یک تکیه گاه موقت یا سازه ساپورت هستیم.
با پرینترهای FDM در ساخت و پرینت اجسامی که دارای زوایای بیشتر از 45 درجه نسبت به صفحه میز پرینت سه بعدی می باشند، معمولا مشکلی پیش نمی آید. ولی بسته به فرم قطعات، برای زوایای کمتر از آن، بایستی تکیه گاهی ساخته شود که لایه ها بتوانند روی آن قرار بگیرند. به این تکیه گاه ها، ساپورت یا پشتیبان گفته می شود که در نهایت از قطعه جدا می شوند.
با توجه به نوع تکنولوژی به کاررفته برای پرینت سه بعدی ، استفاده یا عدم استفاده و همچنین نحوه به کارگیری تکیه گاه های ساپورت مورد بحث قرار می گیرد. در تکنولوژیهایی مانند FDM و DLP استفاده از ساپورت حیاتی است.
از انواع مهم سازههای ساپورت در پرینتر سه بعدی FDM، سازه ساپورت درختی و سازه آکاردئونی هستند.
سازه ساپورت درختی، نسبت به نوع آکاردئونی، تماس کمتری با سطح مدل دارد. شاید ظاهر سازه درختی، چندان تمیز و مرتب نباشد، اما به دلیل همین سطح تماس محدود، خیلی آسانتر و بدون دردسرتر از قطعه جدا خواهد شد.
نوع دیگری از ساپورت هم وجود دارد که در آب یا حلال های دیگر حل میشود. ساپورت محلول در آب در برخی از پرینترهای سه بعدی FDM، ساخته میشود. عملکرد این دستگاههای سه بعدی به این صورت است که به واسطه دارا بودن دو نازل، ساپورتی که ساخته شده از یک پلیمر محلول در آب است، ایجاد میشود. این ساپورت به راحتی در آب حل شده و دیگر نیازی به جداسازی مکانیکی تکههای آن از مدل نیست.
موارد مصرف این جنس ساپورت در قطعاتی است که زوایا و حفره های زیادی دارند و جدا کردن ساپورت به راحتی ممکن نیست. فقط کافیست قطعه را داخل آب قرار دهید تا تکههای ساپورت از آن جدا شوند.
سازه ساپورت در پرینترهای SLA و DLP
تکنولوژیهای پرینت سه بعدی SLA و DLP قطعات را با رزین مایع (فتوپلیمر) تولید میکنند. این پرینترهای سه بعدی از یک منبع نور برای انعقاد و جامد کردن ماده اولیه مایع به صورت لایه به لایه استفاده میکنند. بسته به نوع پرینتر سه بعدی، قطعه میتواند درون یک VAT که حاوی مایع رزین است شکل بگیرد و با جامد شدن توسط نور از مخزن رزین بیرون بیاید (پایین به بالا) و یا قطعه میتواند درون مایع شکل بگیرد و لایههای فوقانی توسط منبع نوری جامد شود (بالا به پایین).
در اینجا نیز برای اطمینان از چسبندگی قطعه روی صفحه ساخت و شناور نشدن آن در مخزن مایع، در نیاز به سازه ساپورت وجود دارد که براحتی پس از آن پرینت قابل جدا شدن از قطعه هستند.